Kan Dolaşımında Görevli Yapı ve Organlar

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
Nasıl Hayatta Kalırız?

İnsanlar hayatlarını sürdürebilmeleri için öncelikli olarak soluk alıp vermeliler (nefes alıp verme), su içmeliler ve yiyecek (besin) yemeliler. Bazı yapı ve organlar oksijen ile birlikte aldığı besinleri de vücudun bütün her yerine taşır ve ortaya çıkan atıkları da atıkları dışarı atmakla görevli (boşaltım) yapı ve organlar dışarı atarlar.
Kan Dolaşımı
Kan Dolaşımında Görevli Yapı ve Organlar

Kan

Dışarıdan alınan oksijen ve besinleri vücudun her tarafına taşımaktadır. Bu görevi yapan kana “temiz kan” denilmektedir. Gerekli işlemlerden sonra ortaya çıkan atıkları da gerekli yerlere taşımaktadır. Bu görevi yapan kana ise “kirli kan” denilmektedir. Kan alyuvarlar, akyuvarlar ve kan pulcuklarından oluşurlar ve her birinin görevi farklıdır.

Kalp

Büyüklüğü yaklaşık o insanın yumruğu büyüklüğünde olan kalp bir tarafı sivri olan kabaca bir koniyi andırmaktadır. Kalp kası olarak isimlendirilen kaslardan oluşmaktadır ve bir pompa görevi yapmaktadır. Kendiliğinden kasılma özelliği olan kalp, vücudumuzdaki kanı sürekli olarak vücuda pompalar. bu görevinin dışında atıkların vücuttan uzaklaştırır, vücut ısısını düzenler, asit-baz dengesini korur ve daha birçok görevi bulunmaktadır.
Kalp


Normal bir kadında kalbin ağırlığı 200 gram ila 280 gram arasında olurken normal bir erkekte ise 250 gram ila 390 gram arasındadır. Bir kalp ortalama bir ömürde toplamda 2.5 milyar defa hiç durmadan 8.000 ton kanı vücuda pompalar.
Damarlar

Vücudumuzun her yeri damarlarla doludur. Ama bütün damarların hepsi aynı tarz değildir. Toplamda 3 çeşit damar vardır. Bunlar atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlar. Bu damarlar farklı oldukları gibi görevleri de farklıdır. Atardamarların görevi kalpten çıkan temiz ve kirli kanı vücudun gerekli bölgelerine taşımaktır.
Damarlar

Toplardamarların görevi ise vücuttan gelen kirli ve temiz kalbe kan taşımaktır. Kılcal damarların görevi ise kan ile vücut arasındaki madde alışverişini sağlamaktır.
 
Üst
Alt