Kalp krizini önlemek

Ahmet

New member
Kullanıcı
Katılım
4 Haz 2017
Mesajlar
10,838
Tepkime puanı
5,175
Puanları
0
Cinsiyet
Erkek
KALP KRİZİNİ ÖNLEMEK Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, atriyal fibrilasyon veya diyabet kalp krizi veya inme (felç) geçirme ihtimalinizi arttırır. Bu riski azaltmak için hemen bugün harekete geçin. Kalp krizinin önlenmesi amacıyla aşağıdaki önerileri dikkate almanız fayda sağlayacaktır:

Her gün belli bir süre egzersiz yapın. Düzenli olarak yapılan orta düzeydeki egzersiz kalp krizi riskini %30 ile %50 arasında düşürür. Günde en az 30 dakika ve haftanın 5 günü aerobik egzersiz yapmayı hedefleyiniz. Diğer 2 gün ise ağırlık çalışınız. Eğer bu şekilde fazla yoğun geldiyse küçük parçalara bölün ve buna göre zaman planı yapın. 15 dakikalık bir sabah yürüyüşü ve öğle yemeğinden önce bir yürüyüş yapmaya çalışın.Eğer fazla kilolarınız varsa bunu ideal aralığa çekmeyi hedeflemelisiniz. Çünkü aşırı kilolu veya obez olan insanlarda kalp krizi ve felç riski daha yüksektir. Kilonuzun %5 ile %10’unu vermeniz kolesterolünüzü düzenleyecek, kan basıncı ve şekerde düşüş sağlayacaktır.Kalp ilaçları kullanılabilir. Yapılan bazı araştırmalar ilaçlarını doktorlarının önerdiği şekilde kullanmayan kalp hastalarında ölüm riskinin belirgin şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Dolayısıyla sizi ilaçlarınızı düzenli kullanmaktan alıkoyan etkenleri belirleyerek buna çözüm bulmanız gerekir. Yan etkileri, ilaçların maliyeti veya unutma gibi nedenlerden hangisi ise doktorunuza danışarak çözüme kavuşturunuz.


İyi beslenin. Dengeli ve sağlıklı bir diyet takip edilerek beslenen insanlarda kalp krizi riski %25 düşürülebilir. Sofranızda meyve, sebze, kepekli tahıllar, balık ve yağsız et çeşitlerini eksik etmeyiniz.Alkollü içecek tüketimini sınırlandırınız. Çok fazla alkol alınması yüksek tansiyon, kalp krizi, inme ve atriyal fibrilasyon risklerini önemli ölçüde arttırmaktadır. Risk gurubuna girmeden alkol tüketmek için kadınlarda günde bir kez, erkeklerde ise iki kez alkol alınabilir. Çikolata yiyin. Yapılan çeşitli çalışmalar haftada en fazla bir kez ve daha fazla çikolata tüketenlerde kalp krizi riskinin diğerlerine göre%40, şeker hastalığı riskinin %30 ve inme riskinin %30 daha az olduğunu göstermiştir. Kilo artışına ve diğer sağlık sorunlarına neden olmayacak şekilde çikolata tüketebilirsiniz.Sigara içmeyin. Sigara içilmesi kalp krizi ve felç riskini belirgin şekilde artırır. Aslında bu risk için doğrudan sigara içiyor da olmanız gerekmez. Pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalmanız da yine kalp krizi açısından sizi daha riskli hale getirir.Düzenli olarak diş hekimine uğrayın. Dişlerinizi her 6 ayda bir temizletmeniz kalp krizi riskini %24 ve inme riskini %13 oranında azaltabilir. Ayrıca diş hekiminiz diş etlerinde şişme ya da diş kaybı gibi belirtilerden hareketle kalp rahatsızlığını düşünebilir ve erken tedavi almanızı sağlayabilir.Belirtilerinize dikkat edin ve doktorunuza danışın. Kalp krizi belirtilerinde kendiliğinden düzelme gibi bir durum beklemeyin. Nefes darlığı, kalp ritminin değişmesi ya da bitkinlik gibi olağandışı belirtiler için vakit kaybetmeden doktorunuza görünün. Eğer kalp krizi belirtileri ise doktorunuzun yapabileceği ev başvurabileceği birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Ama öncesinde sizin iş ciddiye binmeden bir doktora yetişmeniz önemlidir.
 
Üst
Alt