15 Hayat Kurtaran Bilgi

  • Konbuyu başlatan Muzik
  • Başlangıç tarihi
M

Muzik

Guest
Hemlik Hareketini Öğrenerek Boğaza Bir Şey Kaçmadan Ötürü Boğulma Tehlikesini Önlemek

Bo%C4%9Faza-bir%C5%9Fey-ka%C3%A7arsa.jpg

Sağlık uzmanları herkesin Hemlik manevrasını öğrenmesini tavsiye etmektedir. Bu, boğulmadan ötürü kendi veya bir başkasının hayatını kurtarmanıza yardımcı olacaktır. Tek yapmanız gereken şu adımları takip etmektir.



  • [*=center]Başparmağınız içeride olacak şekilde, yumruğunuzu kişinin göbeğinin hemen üzerine yerleştirin.
    [*=center]Diğer elinizle yumruğunuzu kavrayın ve yukarı doğru kaldırın. Bu esnada kaburgaların birleştiği yere güçlü bir basınç uygulayın.
    [*=center]Hava yolunu tıkayan obje, yerinden çıkana kadar hareketi hızlı bir biçimde bir aşağı, bir yukarı tekrarlayın.
    [*=center]Eğer yukarıda bahsedilen hareketlerin hiçbiri bir etki yaratmaz ise, kişiyi masa kenarı veya sandalye gibi yatay, sabit bir şeyin üzerine yerleştirin ve göbeğin hemen üstünde kaburgaların birleştiği yerde yukarı doğru hamle yaparak hızlı bir basınç uygulayın. Obje çıkana kadar tekrarlayın.
Bıçak ya da Keskin Objeyi Yaradan Çıkartmayın

B%C4%B1%C3%A7akla-yaralanma-ilkyard%C4%B1m.jpg

Sağlık uzmanları hiçbir şart altında bıçağın veya herhangi bir keskin objenin yaradan çıkartılmaması gerektiğini söylüyor. Bıçak yara içerisinde kaldıkça, kanamayı yavaşlatır. Büyük ihtimalle bıçağı çıkarmak yapılabilecek en kötü hamle olacaktır. Yapmanız gereken şey ise yardım gelene kadar kanamayı minimum düzeyde tutmaya çalışmaktır.

Eğer Açık Alanda Aniden Kendinizi Kötü Hissederseniz Sadece Bir Kişiden Yardım İsteyin

ilkyard%C4%B1m-istemek.jpg


Çok iyi bilinen sorumluluk dağılımı olarak adlandırılan psikolojik bir olgudan ötürü sadece bir kişiden yardım istemelisiniz. Bir başka deyişle, kalabalık bir gruptan yardım istemektense, bir kişiden yardım talep ettiğinizde yardım alma ihtimaliniz daha yüksektir.

Yangın Durumunda Yapılması Uygulanması Temel Kuralları Ezberleyin

Yang%C4%B1n-durumunda-yap%C4%B1lacaklar.jpg


Sıklıkla daha önce yaşamadığımız bir kriz ile yüzleştiğimizde, donup, kalırız ve kendimizi kurtarmak için hiçbir şey yapmayız. Bu yüzden uzmanlar herhangi bir binaya girdiğinizde her zaman acil çıkış haritasını incelemenizi önermektedir. Bunu önceden yapmak ve acil bir durumun oluşmasını beklememek çok daha iyidir.

Yangın İçinde Kaldıysanız Mümkün Olduğunca Yere Yakın Kalın

Yang%C4%B1nda-ilkyard%C4%B1m.jpg


Uzmanlar, bir yangın sırasında en büyük tehlikenin alevler değil, karbon monoksit dumanının olduğunu söylüyor. Zehirli gazı solumadan kaçınmak için tehlikeli bölgeden kurtulana kadar mümkün olduğunca yere yakın kalın.

Ocaktaki Yağ Alev Alırsa Hemen Gazı Kesin ve Alevleri Söndürmek için Tencerenin Üzerine Bir Şey Kapatın

Ocakta-ya%C4%9F%C4%B1n-alev-almas%C4%B1.jpg


İtfaiye görevlileri yağdan ötürü çıkmış bir yangını söndürmek için asla su kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Su parçacıkları doğrudan tencerenin dibine gidecek ve buharlaşacaktır ki, bu da alevleri daha da güçlendirmektedir. Yapılması gereken doğru şey ise ateşin kaynağının oksijen ile temasını kesecek olan şeyi tencerenin üzerine örtmektir.

Bedeninizin Dayanıklılık Limiti Genellikle “3 Kuralı” ile Belirlenmektedir

insan-dayan%C4%B1kl%C4%B1l%C4%B1k-s%C3%BCresi.jpg


Birçok araştırmanın da kanıtladığı gibi ortalama bir insan havasız 3 dakika, aşırı hava koşullarında barınaksız 3 saat, susuz 3 gün ve yemek yemeden 3 hafta yaşayabilir.

Her Zaman Alerji Karşıtı (Antihistamin) Haplar Bulundurun

seyahat-%C3%B6ncesi-al%C4%B1nacaklar.jpg


Alerjinin ne zaman ortaya çıkacağını bilemezsiniz. Elinizin altında alerji karşıtı haplar bulunduğundan emin olun. Bu kendinize ve başlarına yardım etmek için hayati önem taşımaktadır. Özellikle de kampa veya uzun bir yolculuğa gitmeyi planlıyorsanız, kesinlikle buna uymalısınız.

Her Zaman Güçlü Bir El Feneri Bulundurun
Hayat-kurtaran-tedbirler.jpg

Kişisel güvenlik uzmanları bu basit cihazın, olası bir saldırı sırasında etkili bir silah olduğunu söylüyorlar. Açıkça size saldırmaya hazırlanan şüpheli birini görürseniz, güçlü el fenerinizi kişinin yüzüne tutun. Sonuç olarak, saldırgan geçici bir körlük yaşayacaktır ve bu sayede kaçabileceksinizdir.
Her Zaman Kimliğinizi ve Gerekli Tıbbi Bilgileri İçeren Belgeleri Yanınızda Taşıyın
Yan%C4%B1m%C4%B1zda-olmas%C4%B1-gerekenler.jpg

Her zaman kimliğinizi yanınızda bulundurduğunuzdan emin olun. Bu bilgilerin arasında tıbbi bilgileriniz de bulunmalıdır (kan türünüz, alerjik reaksiyonlar, vb.). Bu sayede eğer beklenmedik bir şey olur ise, bir yabancı bile hızlı ve etkili bir biçimde size yardımcı olabilir. Tanıdıklarınızın bilgilerini de yanınızda bulundurmayı unutmayın: acil bir durumda bilgi verilmesi gereken kişilerin iletişim bilgileri.

Soğuk Havalar için Doğru Kıyafetlere Sahip Olduğunuzdan Emin Olun
so%C4%9Fuk-havalarda-giyinmek.jpg

Unutmayın ki, ıslak bir cilt daha hızlı ısı kaybeder. Bu yüzden cildinizi mümkün olduğunca kuru tutmalısınız. Yün kıyafetler giyerek vücut sıcaklığınızın hızlıca düşmeyeceğinden emin olunuz. Bu gibi yün kıyafetler nemi emme konusunda oldukça iyidirler. Pamuk ve diğer kumaşlar ise nemi yeterince ememez, bu malzemelerden yapılmış kıyafetler günün her saati üşümenize neden olacaktır.

Uçaktan Çıkmadan Önce Can Yeleğinizi Şişirmeyin
Ucakta-can-yele%C4%9Fi.jpg

Bu, özellikle acil olarak suya inişler için çok doğrudur. Herhangi bir uzmanın da size söyleyeceği gibi, can yeleğinizi hızla batan bir uçakta, uçaktan çıkmadan şişirmek sizi kabinin tavanına mahkum edecektir ve yardım almanız imkansız olacaktır. Yapılması gereken doğru şey ise, can yeleğiniz hala sönük haldeyken derin bir nefes alıp, uçaktan dışarı yüzmektir. Güvenli bir biçimde uçaktan çıktıktan sonra şişirmek kablosunu rahatlıkla çekebilirsiniz.
Özellikle Uçağın Kalkışından Sonraki 3 Dakika ile İnişten Önceki 8 Dakika Dikkatli Olun
U%C3%A7ak-kalk%C4%B1%C5%9F%C4%B1nda-dikkat-edilmesi-gerekenler.jpg

Araştırmalara göre uçak kazalarının %80’i bu belirtilen zamanlarda gerçekleşiyor. Yapabileceğiniz en iyi şey, olabildiğince sakin kalıp, acil bir durumda yapmanız gereken şeyleri tekrar düşünmenizdir.
Araç Sürerken, Aracın Aynalarını Doğru Ayarlayarak Kör Noktaları Ortadan Kaldırın
Araba-aynalar%C4%B1n%C4%B1-do%C4%9Fru-ayarlamak.jpg

Yandaki aynaları, aracınızın köşelerini zar zor görebilecek şekilde ayarlayın. Bu ayarlama kenar bölgelerdeki kör noktalardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Dikiz aynanızı ise her zaman arkanızdaki araçları iyi bir şekilde görecek biçimde ayarlayın. Ayna ayarlamalarının etkin olmasını sağlamak için, sürücü koltuğunda otururken ayarlama yapmayı unutmayınız.
Yürürken Cep Telefonu Kullanmayın
yolda-cep-telefonu-kullanmak.jpg

Sağlık ve güvenlik danışmanları, yürürken cep telefonu kullanmanın beyin için büyük bir zorluk olduğunu söylüyorlar. Bu, etrafınızdaki şeyleri kaybetmenize neden olabilir ve yüksek ihtimalle olası tehlikeleri de fark etmezsiniz (size doğru gelen hızlı bir araç gibi).
 
Üst
Alt