Yeni dogan bebek bakımı

Me`Va

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
15 Eyl 2017
Mesajlar
3,722
Tepkime puanı
4,840
Puanları
113
Yaş
35
Konum
Sevgiyle bakan gözler in..
Cinsiyet
Kadın
21-06-2015-021042yenidogan.jpg
images (26).jpeg
images (25).jpeg
Yenidoğan Bebek Bakımı
Doğumdan sonra 28 güne kadar süreçte bebekler yenidoğan olarak tanımlanır.
Yeni doğan bir bebek ortalama 3300 gr ağırlığında, 50 cm boyundadır ancak bu bebekten bebeğe farklılık gösterecektir.
Doğduğunda bebeğin vücudu Vernix Kazeoza denen bir tabaka ile kaplıdır, bu tabaka vücut ısısının korunması için önemlidir.
Bebekler doğduktan sonra ilk hafta % 10 kilo kaybı yaşarlar. Doğumdan yaklaşık 1 hafta sonra doğum kilolarını yakalarlar.
Annelerin en çok endişelendikleri konu bebeğinin kilo alıp almadığı ve sütünün yetip yetmediğidir. Bebekler ilk 6 ay ayda 600-1000 gram , haftada 150-200 gram alırlar. Eğer bebeğiniz bu değerleri alıyor ve günde en az 5-6 kere bezini idrarla dolduruyorsa sizin sütünüz yetiyor demektir.
İlk günler bebekler sık sık emmek isterler. Sık emzirmek bebekle anne arasındaki duygusal bağı güçlendirdiği gibi süt artışına da büyük katkı sağlar. İlk haftalardan sonra 3 saatte bir emzirmek gerekir
[*]
images (26).jpeg


[*]Gazını Çıkarmak
[*]Yeni dogan bebekler doğduklarında vücutları Vernix denen koruyucu tabaka ile kaplıdır. Bu tabaka vücut ısısını korumada önemli olduğu için bebekleri 3-4 gün sonra yıkamalıdır. Bu sürede yumuşak nemli bir bezle vücudu silinebilir. Kışın haftada 2-3 gün , yazın her gün yıkamak gerekir. Saçlarını haftada 2-3 gün yıkamak yeterlidir. Bebekler vücut ısılarını ayarlayamadıkları için banyo yaparken hızlı davranmak önemlidir. Oda sıcaklığı 25 derece , su 37 derece olmalıdır.
Banyodan sonra vücuduna bebe yağı ya da susam yağı, badem yağı sürülerek cildi nemlendirilir.
Banyo sonrası tırnakları uzamış ise kesilebilir.
Göbek Bakımı
Göbek bakımı için uygulan yöntemler yıllar içinde çok büyük değişiklik göstermiştir. Asistanlığımız yıllarında Mersol isimli cıvalı bir solüsyonla sterilize edilirken, daha sonra İyot içeren Baticon benzeri solüsyonlara geçilmitirş. Ancak bunun da bebeğin tiroit fonksiyonlarını bozabileceği düşünülünce, daha sonra %70 alkol uygulamasına geçilmiştir. Oysa günümüzde özellikle de hastane koşullarında, steril ortamda doğan bebeklerde hiçbir özel solüsyon kullanmak gerekmez. Bebeğin göbeğini temiz ve kuru tutmak yeterlidir.
[*]Göbek düşene kadar kaka ve çişle temasını önlemek için bez bir miktar katlanabilir. Göbek düşene kadar yıkmamak gibi bir alışkanlık olmakla birlikte göbek iyice kurduktan ve sertleştikten sonra dikkatli bir şekilde banyo yapılabilir. Göbek ortalama 10 günde düşer. 3 haftayı geçen göbek düşmelerinde bağışıklık sistemiyle ilgili bazı araştırmalar yapmak gerekebilir.
[*]
images (25).jpeg


Alt Temizliği
Yenidoğan bebeklerin alt temizliği mümkünse su ile yapılmalı.
Akan musluğun altında temizlik en uygun olanıdır. Islak mendil kullanmamak, kullanılacaksa alkol bazlı değil, su bazlı olanı tercih etmek gerekir. Hemen kurulamalı ve saf zeytinyağı ya da pişk önleyici bir krem sürmelidir.
Pişik olmaması için sık sık altını değiştirmelidir. Arada açık bırakarak havalandırmak pişiği önlemede yararlıdır.
Alt temizliğinde kız bebeklerin temizliğinin önden arkaya doğru olmasına dikkat etmeli.
Göz Bakımı
Göz bakımında temiz nemli tülbentle günde 1-2 kez silmek yeterlidir. Ellerin mutlaka yıkanması gerekir. Eğer gözde hafif çapaklanma varsa günde 2 kez steril serum fizyolojik ve temiz bir tülbent veya gazlı bezle silinebilir. Eczaneden alabileceğiniz tek kullanımlık steril göz bakım mendillerinden de faydalanabilirsiniz. Daha sonra da birkaç damla anne sütü damlatmak çoüu zaman basit sorunları ortadan kaldırmak için yeterlidir. Bu yeterli olmuyorsa giderek kirli sarı bir akıntıya dönüşüyorsa mutlaka doktora götürmek ve antibiyotikli göz damlaları kullanmak gerekir.
 
Üst
Alt