Yakınındaki Yıldızları Parçalayan Örümcek Yıldızlar Keşfedildi

Yeni keşfedilen örümcek yıldızlar, döngüleri sırasında çevrelerindeki diğer yıldızları parçalamalarıyla dikkat çekiyor.​


Örümcek Yıldızlar

Örümcek yıldızlar olarak anılan yeni gökcisimleri keşfedildi. İkili yıldız sistemlerinde oluşan yüksek enerjili pulsarlar, yörüngesindeki eş yıldızları yok ediyor. Pulsarlar yüksek enerji saçan ritimleriyle astronomların uzun süredir ilgisini çekiyor. Peki, pulsar ve örümcek yıldızlar nelerdir?
Dev yıldızların ömrü tükenip içine patladığında bir süpernova oluşur. Süpernovalardan da geriye bütün yıldızın kütlesini küçük hacimde barındıran beyaz cüceler veya nötron yıldızları kalır. Bendine sığmayan devasa kütlesi sayesinde oluşan elektromanyetik radyasyon yüzünden bu yıldızlar son derece yüksek bir hızda dönmeye başlar ve pulsar haline gelir. Pulsarlar, kozmosun deniz fenerleri olarak da biliniyorlar.


Astronomlar bu sıra dışı yıldızları düzenli ışık atımlarından tanıyor. Bir pulsarın dönüşü milisaniyelerden birkaç saniye civarında değişiklik gösteriyor. Yine de, her hareketleri o kadar düzenli ki bilim insanları şu sıralar pulsarların yerlerini merkez alarak yıldız haritalarını çıkartacak bir “göksel GPS” hazırlamakla meşgul.
örümcek yıldızları

30 milisaniyeden kısa aralıklarla ışık atımı yapan pulsarlar da “örümcek yıldız” denilen özel bir isme sahip. Bu tür pulsarlar genellikle ikili sistemlerle oluşuyor ve pulsarın böylesine inanılmaz bir hıza sahip olması yanlarındaki yıldızları her dönüşte yavaş yavaş yok ederek enerji kazanmalarından kaynaklanıyor. Örümcek yıldızlar, eşlikçilerinin yörüngesine öyle yakından geçiyorlar ki, yerçekimi ve sürtünme yüzünden eşlikçileri dağılıyor.

Keşfedilen Örümcek Yıldızlar Özel Bir Kategorilendirmeyi Hak Ediyor​

Örümcek yıldızların bir alt sınıfında da “Kara Dul Yıldızlar” denilen grup var. Bu isim de çiftleşme sonrası eşlerini yiyen örümcek türünden geliyor. Ayrıca “Red Back” yıldızları adında bir başka grup da var. Bu grup da ismini Avustralya’ya özgü bir örümcek türünden alıyor. O örümceğin sırtının kırmızı siyah beneklere sahip olması gruba ismini veren etken. Çünkü pulsarın eş yıldızı hacmen kendisinden büyük ve ışın atımlarının bir kısmı eş yıldız yüzünden Dünya’ya ulaşamıyor ve eldeki veriler benekli oluyor.


Uluslararası bir ekibin yayınladğı yeni araştırmada da üçü kara dul ve biri red back olan toplam sekiz yeni pulsar keşfedildi. Kalan dört pulsarın üçü eşlerini yok etmeyen türden fakat birisi hiçbir sınıflandırmaya uymuyor.
spider star

Bu sınıflandırılamayan pulsarın eşlikçisi kara dul olmak için çok büyük fakat red back sayılacak kütleye sahip değil. Bilim insanları bu özel ikilinin sınıflandırmaların arasında nadir görülen bir yeni tür olduğunu düşünüyor. Ekip, sekiz yeni pulsar üzerindeki çalışmalarına gök haritasındaki yerlerini belirleyerek devam edecek.
 
Üst
Alt