Sosyal İletişim Bozukluğu

Şiir

New member
HanımZade
Katılım
8 Eyl 2018
Mesajlar
1,257
Tepkime puanı
1,734
Puanları
0
Yaş
31
Konum
İstanbul
Cinsiyet
Kadın
Sosyal iletişim bozukluğu belirtileri ne dikkat çocuğunuz iletişim kuramıyorsa...
Çocuğunuz arkadaş edinmede zorluk çekiyorsa nedeni sosyal iletişim bozukluğu olabilir!
5708


Gelecekte daha iyi birey olmaları için çocuklarımızı biz ebeveynler olarak gerek gelişiminde gerekse eğitim hayatında her türlü desteklemeye çalışıyoruz. Bunun yanında çocuklarda karşılaştığımız psikolojik ve sağlık sorunları ile üstesinden gelebilmek için çocuklarımızı olabildiğince gözlemlemeye çalışıyoruz. Ancak teknolojiye karşı başlayan bağımlılıkla çocuğunuzun bazı iletşim sorunlarını görmezden geliyor olabilirsiniz. Çocuğunuz arkadaş edinmekte zorlanıyorsa altında sosyal iletişim bozukluğu yatıyor olabilir. ''Sosyal iletişim bozukluğu teşhisi konulan çocuklar, sosyal ortamlarda nasıl bir iletişim gerçekleştirecekleri konusunda zorluk çekerler.'' diyen Özel Eğitim Öğretmeni ve Psikolog Mine Ağır, ebeveynleri sosyal iletişim bozukluğu hakkında önemli bilgileri paylaştı.

Social Communication Disorder (SCD), sosyal iletişimde yaşanan sorunları
tanımlamak için kullanılmaktadır. Sosyal İletişim Bozukluğu (SCD) teşhisi konulan
bireyler, sosyal ortamlarında iletişim sorunları yaşıyor ve toplumsal ilişkileri
bozuluyor.

Sosyal iletişim bozukluğu teşhisi erken yaşlarda konulabilmektedir. SCD teşhisi konulan çocuklar, sosyal ortamlarda nasıl bir iletişim gerçekleştirecekleri konusunda zorluk çekerler.
Bu çocuklar, basit bir selamlaşmada bile zorlanabilirler. SCD’li çocuklar, ses
tonu ile aktarılmak istenen mesajı anlamada da problemler yaşarlar. Örneğin,
birinin ciddi ya da alaycı konuşup konuşmadığını anlamakta zorlanırlar. Bu
durum çocukların sosyal çevrelerinde arkadaş edinmelerinde de zorluklar
yaşanmasına neden olur. SCD’li çocuklar, bu tür sosyal iletişim kurallarını
anlamakta ve takip etmekte sorunlar yaşarlar.

Çocuğunuz İletişim Kurarken Zorlanıyorsa Dikkat!

SCD’li çocuklar konuşurken cümleleri tam olarak kurabilirler ancak karşılıklı konuşma yapmada, çoğu zaman çevrelerindeki başka kişilerle iletişim kurmakta, sosyal ipuçlarını takip etmekte ve dili uygun kullanmak gibi durumlarda zorlanmaktadırlar.
  • -Sosyal iletişim bozukluğu yaşayan çocuklar,​
  • -Aile ve arkadaşları ile evde,​
  • -Okulda ya da herhangi bir ortamda etkin iletişim kurmakta zorlanırlar.​


Akranlarıyla ya da diğer bireylerle bilgi paylaşımı yapma konusunda birtakım güçlükler çekerler. SCD’li çocuklar, bir konuşma sırasında söz sırasını beklemeyebilir ve O’nu dinleyen bireylerin yanlış anlaması karşısında bir açıklama yapmayabilirler. Sözel olan ya da olmayan iletişim ipuçlarını takip edemezler. Sosyal iletişim problemi yaşayan çocuklar, bir yetişkin ile konuşurken ses tonlarını ve hitap şekillerini ayarlamakta da problemlerle karşılaşırlar.

Çıkarımda bulunma, benzetme veya mizah içeren konuşmaları anlamada akranlarına oranla zayıf kalabilirler. SCD’li çocuklar duyguları hakkında konuşmaktan kaçınır ya da karşıdakilerin duygularını net olarak anlayamazlar. Sonuç olarak; bu tür sosyal iletişim sorunu yaşayan çocuklarda sosyal etkileşime olan ilginin çok düşük seviyede olması kaçınılmazdır.

Otizm ve Sosyal İletişim Bozukluğu Sıklıkla Karıştırılabiliyor!

Otizm ve Sosyal İletişim Bozukluğu’nun sıkça karıştırılabildiğine değinen Psikolog
Ağır, otizmli bireylerde sık görülen, rutin ve ritüellere bağlı kalmak, bedensel anlamsız tekrarlayıcı davranışlar (stereotipi), belirli konular ile yoğun uğraş, sosyal iletişim için gerekli yeterli dil becerisinin ve göz temasının yetersizliği gibi bulguların SCD’li bireylerde görülmediğini vurguladı.

Hangi Bulgular Kesin Teşhis İçin Belirleyici!

Sosyal iletişim bozukluğu tanısı için belirli tanı ölçütlerinin bulunması gerekiyor. çocuklarda görülebilen sözel ve sözel olmayan iletişim becerilerini kullanmada zorluk, iletişim becerilerinin az olması ve akranları ile etkileşime geçememesi gibi durumlar tanı için özellikle belirleyicidir. Ayrıca erken çocukluk yıllarında ortaya çıkan dil becerilerinin aktif kullanılamaması da tanı için yol gösterici bir etken olabilir.

Tedavi Yöntemleri Neler? Nasıl Terapi Uygulanmalı?

Sosyal iletişim bozukluğu(SCD) tedavisi konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında konuşan Ağır, “SCD’li çocuklar için konuşma terapisi faydalı olabilir. Ancak konuşma terapisinden önce; SCD tanısı konulan çocukların ebeveynleri ile görüşmeler yapılmalı, çocuğun sosyal yaşamındaki diğer bireyler ile olan iletişimi de gözlemlenmelidir. Aynı zamanda ailenin tıbbi geçmişi de dikkatle incelenmelidir. Tedavi süreçlerinde aile bireylerinin de sürece dâhil edilmesi son derece önemlidir. Her çocuğun kişisel yapısı analiz edilmeli ve bireye özel bir terapi süreci devreye alınmalıdır. Ayrıca terapi ve davranış yöntemlerinin yeterli olmadığı durumlarda da çocuk ve ergen psikiyatri uzmanlarından da destekler alınmalıdır.” diye ifade etti.​
 
Üst
Alt