Laktik Asit Fermantasyonu

  • Konbuyu başlatan Eqe
  • Başlangıç tarihi
E

Eqe

Guest
[FONT=&quot]Laktik Asit Fermantasyonu Nedir?
Oksijenin yetersiz olduğu durumlarda bazı bakteri ve hayvan hücrelerinde pirüvik asitten laktik asit meydana gelmesine laktik asit fermantasyonu denir.
Laktik asit fermantasyonu solunum tepkimelerinin bir basamağında gerçekleşen bir fermantasyon çeşitidir. Laktik asit fermantasyonunun en önemli özelliği ise laktik asit üretirken oksijenin gerekli olmamasıdır. Laktik asit fermantasyonunun bu önemli özelliği etil alkol fermantasyonu ile ortak bir özelliktir. Her iki fermantasyon çeşitide oksijen harcamadan glikozdan azda olsa enerji elde etmektedir.
Laktik Asit Fermantasyonu Denklemi
Laktik asit fermantasyonu denklemi hakkında net bilgiler edinmek istiyorsanız glikoliz olayı hakkında biraz bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Glikoliz olayı tüm canlılarda aynı gerçekleşmektedir. Glikoliz olayı sonucu meydana gelen pirüvik asit ortam içerisinde yer alan NADH + Hmolekülünün hidrojenleini alarak laktik asiti meydana getirmektedir. Gerçekleşen bu reaksiyonlar esnasında NADH + H molekülü oksidasyona uğrar yani diğer bir ifadeyle yülseltgenir. Yaşanan bu olaylar sayesinde glikolizin devamlılığı için gerekli olan NAD molekülü ortama kazandırılmış olunur.
Laktik asit fermantasyonu denklemi :
2NADH + H → 2 NAD + 2 Pirüvat → 2 Laktik asit
laktik-asit-fermantasyonu-1.jpg

Kesinlikle unutulmamalıdır ki, laktik asit fermantasyonu glikoliz olayının devamıdır. Bu bilgiyi bilmeniz durumunda laktik asit fermantasyonu hakkında daha iyi bilgi elde edersiniz.
laktik-asit-fermantasyonu-denklemi.jpg

Laktik asit fermantasyonu sonucu bir mol glikozdan 2 molekül laktik asit elde edilmektedir. Bu işlem sonucunda 4 ATP sentezlenirken bir miktar ısı enerjisi açığa çıkmaktadır. Glikoz olayında aktivasyon enerjisinde 2 ATP harcandığı için net enerji kazancı 2 ATP’dir. Burada da dikkat ettiyseniz net ATP hesabı hesaplanırken glikoliz olayı baz alınmaktadır.
Laktik Asit Fermantasyonunun İnsan Vücudundaki Önemi
Biz insanların kas hücreleri enerji ihtiyaçlarını kandan çektikleri oksijen ile sağlamaktadır. Ancak kandan yeteri kadar oksijen alınmaması durumunda ise laktik asit dermantasyonu ile enerji elde edilmektedir. Bilindiği üzere laktik asit ortamdaki pH’sı düşürmektedir. Bu durumda karşısında fosfofruktokinaz enziminin düşük pH’de inhibe olması üzerine aşırı miktarda laktat üretimi ve kanda asidoz meydana gelmemesi söz konusu olmaktadır. Bazı hücreler laktatı rahat bir şekilde pirüvata dönüştürüp daha sonra normal şartlarda metabolize ettiği görülmüştür. Oksijen yetersizliği olan kas hücrelerinin aksine bu hücrelerde bol oksijen bulunması sebebiyle onlarda laktat birikmediği ve bu sayede de kas hücrelerinin de glikozu parçalamaya devam edebildikleri bilinmektedir.
Yoğurt yerken uykumuzun gelmesinin nedeni laktik asitin birikmesinden kaynaklanmaktadır. Ve biz insanların aşırı spor yada efor sarfetmemiz durumunda çizgili kaslarımızda laktik asit biriktiği için yoruluruz. Ancak laktik asitin tüm bilgisine karşın laktik asitin az miktarda bulunmasıda uyarıcı özelliğine sahip olmaktadır. sporcuların ısınma hareketleri yapmasının nedeni budur.
Biz insanlar dinlenirken yeterince oksijen çektiğimiz için laktik asit pirüvata dönüştürülür ve böylece oksijenli solunum kullanılır. yorgunluktan sonra dinlenmemizdeki neden budur.
[/FONT]
 
Üst
Alt