Kızıl Gezegende organik molekül bulundu

Kızıl Gezegende organik molekül bulundu



Kızıl Gezegende organik molekül bulundu


NASA’nın keşif robotu Curiosity, Mars’taki kayalar üzerinde korunan ve gezegenin eskiden hayatı destekleyebileceğini gösteren yeni kanıtlar buldu. Her ne kadar Mars’taki yaşamı direkt olarak desteklemese de, bu bulgular gelecekte gezegenin yüzeyini inceleyecek olan görevler için iyiye işaret.

Organik moleküller karbon ve hidrojenin yanısıra oksijen, azot ve diğer elementleri içerebilir. Yaygın olarak yaşamla ilişkili olsa da, organik moleküller biyolojik olmayan süreçlerle de oluşabilir ve yaşamın göstergeleri değildir.

NASA Genel Merkezi’nde sorumlu yönetici olarak görev alan Astrofizikçi Thomas Zurbuchen: “Bu yeni bulgularla birlikte Mars, bize yaşama dair kanıtları aramamızı söylüyor. Devam etmekte olan ve planlanmış görevlerimizin Kızıl Gezegendeki daha nefes kesici keşiflerin kilidini açacağından eminim.

NASA’nın Greenbelt, Maryland’deki Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görev alan Jen Eigenbrode: “Curiosity, henüz organik moleküllerin kaynağını belirleyemedi. Mars’taki malzemelerdeki organik madde gezegen koşullarına ve süreçlerine dair kimyasal ipuçları veriyor.

Bu yeni duyuru aslında, Kızıl Gezegende metanın nasıl var olduğu ve toprağında bulunan beklenmedik organik moleküllerle ilgili ayrıntıları ortaya koyan iki yeni çalışmanın sonucu.

Mars yüzeyi günümüzde yaşama elverişsiz olsa da geçmişte yaşamı destekleyebilecek miktarda su bulunduruyordu. Curiosity keşif aracı, bir zamanlar bu suyun oluşturduğu gölün olduğu düşünülen Gale kraterine yönlendirildi ve bilim insanları su gölünün yaşam için gerekli tüm katkı maddelerine sahip olduğunu öne süren yeni bulguları keşfetti.

Mars toprağındaki organik materyali tanımlamak için, NASA keşif aracı Curiosity Gale Krateri’nde dört alandan çamurtaşı olarak bilinen tortul kayaçlara açıldı. Toplanan örnekler organik moleküllerin tespiti için analiz edildi ve sülfüre rastlandı. Sonuçlarda ayrıca çok küçük konsantrasyonlarda organik karbon tespit edildi. Tanımlanan moleküllerin bazıları tiyofen, benzen, toluen, ve propan veya büten gibi küçük karbon zincirlerini içeriyordu.

Tüm bu sonuçlar Mars’ta hayat olma olasılığı ile ilgili sorulara cevap arayan bilim insanlarına ışık tutmakta.

NASA Genel Merkezinde NASA’nın Mars Keşif Programı için baş bilim insanı Michael Meyer: “Mars’ta yaşam belirtileri var mı? Bilmiyoruz, ancak bu sonuçlar bize doğru yolda olduğumuzu söylüyor.”

Referanslar

  1. https://www.mevsim.org/
  2. https://www.mevsim.org/
  3. https://www.mevsim.org/
 
Üst
Alt