- Katılım
- 26 Eyl 2016
- Mesajlar
- 654
- Tepkime puanı
- 13
- Puanları
- 0
- Cinsiyet
- Kadın
Rusya'nın tarım ilacı olduğunu öne sürerek ihracatını durdurduğu sebzeler iç piyasada satılıyor. Tüketirken dikkat!
Rusya
ilaç kalıntısı gerekçesiyle Türkiye'den sebze meyve alımını durdurunca domates fiyatları dibe vurdu. İhrac edilemeyen ürünler iç piyasa sürülüyor.
Geçen hafta iç piyasada 80 kuruştan 45 kuruşa gerileyen domates
yasağın devreye girmesiyle Antalya Kumluca Hali'nde 15 kuruşa kadar geriledi. Bu arada Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
ilaç kalıntısıyla ilgili aldığı tedbirleri anlatmak üzere Rusya'dan yetkilileri Türkiye'ye davet etti. Ancak davet mektubuna henüz cevap alamadı.
Ruslar’ın yemediği ürünü biz tükettiğimiz için bazı sebzelerde çok dikkatli olunmalı. İşte kimyasal atıklardan kurtulmanın pratik çözümleri..
Hangi ürünü nasıl tüketmeli?
Domates
-Domatesin kabuğunu soyup sirkeli suyla yıkamalı.
Patates;
Taze patates kazınarak soyulur ve kararmaması için sirkeli veya limonlu suya atılır. Eski patates ise kabukları ince soyulur. Pişeceği zaman doğranır.
-Üzümü yıkamadan yememeli.
Marul
Maydanoz
Tere
Marul
maydanoz
tere gibi çiğ olarak yenecek sebzeler
yıkandıp temizlendikten sonra 5-10 dakika sirkeli suda bekletilir
sonra iyice yıkanır.
Ispanak
Semizotu
Kökleri bıçakla kesilir. Sararmış çürümüş yapraklar ayrılır. Kalan kısımlar suyun içinde dört beş defa yıkanıp doğranır.
Lahana
Marul
Yaprakları ayrılarak kıvrımlarında böcek olmamaısına dikkat edilmelidir
birkaç defa yıkanmalı.
Pırasa
Üstten bir kat yaprak çıkartılır
bol su ile yıkanır ondan sonra doğranır.
Taze fasulye
Bakla
Birkaç defa su ile yıkanır. İki uçlarından kesilip kenarlarındaki kılçıklar çıkarılır. Kart olanları ise ayıklanır
daha sonra doğranır.
Kabak
Havuç
Yerelması
Bu sebzelerin kabukları önce yıkanır
sonra kazınır.
Bamya
Bol suyla yıkanır. Baş kısımları yuvarlanarak külah gibi çıkartılur. Sirkeli yada limonlu suya atılır.
Patlıcan
Yıkandıktan sonra başı kesilip uzunlamasına alacalı soyulur. Tuzlu suya atılıp yarım saat kadar acısı çıkması için bırakılır. Çıkarınca bir daha yıkanır ve doğranır.
Enginar
Bol suyla yıkanır. Sapları üzerinde on santim bırakarak kesilir. Kabukları kökten başlayarak beş sıra kadar bütün çıkartılır
kalan sert kısınlar ayıklanır
ortasındaki tüylü kısım bir kaşıkla oyularak alınır. Tuzlu ve bol limonlu suya atılarak bekletilir.
Kereviz
Önce yıkanır. Sonra dış kısımları tamamen beyaz kalıncaya kadar soyularak temizlenir. İsteğe göre dörde yahut sekize bölünerek ortasındaki yumuşak kısım çıkartılır. Kararmasını önlemek için limon suyuna atılır.
Rusya
Geçen hafta iç piyasada 80 kuruştan 45 kuruşa gerileyen domates
Ruslar’ın yemediği ürünü biz tükettiğimiz için bazı sebzelerde çok dikkatli olunmalı. İşte kimyasal atıklardan kurtulmanın pratik çözümleri..
Hangi ürünü nasıl tüketmeli?
Domates
-Domatesin kabuğunu soyup sirkeli suyla yıkamalı.
Patates;
Taze patates kazınarak soyulur ve kararmaması için sirkeli veya limonlu suya atılır. Eski patates ise kabukları ince soyulur. Pişeceği zaman doğranır.
-Üzümü yıkamadan yememeli.
Marul
Marul
Ispanak
Kökleri bıçakla kesilir. Sararmış çürümüş yapraklar ayrılır. Kalan kısımlar suyun içinde dört beş defa yıkanıp doğranır.
Lahana
Yaprakları ayrılarak kıvrımlarında böcek olmamaısına dikkat edilmelidir
Pırasa
Üstten bir kat yaprak çıkartılır
Taze fasulye
Birkaç defa su ile yıkanır. İki uçlarından kesilip kenarlarındaki kılçıklar çıkarılır. Kart olanları ise ayıklanır
Kabak
Bu sebzelerin kabukları önce yıkanır
Bamya
Bol suyla yıkanır. Baş kısımları yuvarlanarak külah gibi çıkartılur. Sirkeli yada limonlu suya atılır.
Patlıcan
Yıkandıktan sonra başı kesilip uzunlamasına alacalı soyulur. Tuzlu suya atılıp yarım saat kadar acısı çıkması için bırakılır. Çıkarınca bir daha yıkanır ve doğranır.
Enginar
Bol suyla yıkanır. Sapları üzerinde on santim bırakarak kesilir. Kabukları kökten başlayarak beş sıra kadar bütün çıkartılır
Kereviz
Önce yıkanır. Sonra dış kısımları tamamen beyaz kalıncaya kadar soyularak temizlenir. İsteğe göre dörde yahut sekize bölünerek ortasındaki yumuşak kısım çıkartılır. Kararmasını önlemek için limon suyuna atılır.