Finlandiya, ünlü okullarını geliştirmek için gerçekten ne yapıyor?

EUPHRAT

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
3 Ocak 2017
Mesajlar
1,197
Tepkime puanı
2,691
Puanları
113
6878


Finlandiya, eğitim dünyasında, 20 yıl önce uluslararası bir testte dünya genelinde onlarca ülke arasında en yüksek puanı alan öğrencilerden büyük ilgi gördü.
Ve artık 1 No'lu olmamakla birlikte - eğitim sektörü 2008 durgunluğunda zarar gördüğünden ve bütçe kesintileri daha büyük sınıf boyutlarına ve okullarda daha az personele yol açtığı için - hala dünyanın en başarılı sistemlerinden biri olarak kabul ediliyor.
İyileştirme çabası içinde Finlandiya hükümeti son yıllarda bazı adımlar atmaya başladı ve bu reformların bir kısmı dünya çapında manşetler için atıldı. Ancak ortaya çıktığı üzere, bu kapsamın bir kısmı doğru değil.
Örneğin birkaç yıl önce, müfredattaki bir değişiklik, Finlandiya'nın geleneksel dersleri öğretmekten vazgeçtiği hikayelere yol açtı. Hayır .
İnternette Fin çocuklarının ödev alamadıklarını söyleyen hikayeler bulabilirsiniz. Hayır!

Zorluklarının arasında bile , orada yaşayan ve 7 yaşındaki oğlunu bir Fin okuluna gönderen Amerikalı yazar William Doyle, 2016'da birçok şeyi doğru yaptıklarını yazdı:

Finlandiya'nın sırrı nedir? Tamamen profesyonelleşmiş öğretmenler tarafından işletilen çocuk merkezli, araştırma ve kanıta dayalı bir okul sistemi. Bunlar sadece Finlandiya için geçerli olan kültürel tuhaflıklar değil, küresel eğitimin en iyi uygulamalarıdır.
[ 'Yarının okulunu gördüm. Bugün Finlandiya'da. ]
İşte Finlandiya okullarında yaşananları, gerçekte neler olduğunu bilen iki kişi tarafından inceleyen bir parça. Onlar Pasi Sahlberg ve Peter Johnson. Johnson, Fin kenti Kokkola'nın eğitim direktörüdür. Sahlberg, Sidney'deki New South Wales Üniversitesi'nde eğitim politikası profesörüdür. Okul reformunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri ve en çok satan “ Fin Dersleri: Dünya Finlandiya'daki Eğitim Değişikliği Hakkında Ne Öğrenebilir ?” Yazarıdır.
[ Hayır, Finlandiya geleneksel okul konularını atmıyor. İşte gerçekten olan şey. ]

Pasi Sahlberg ve Peter Johnson tarafından
Finlandiya, 2000'li yılların başlarında, PISA , Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı olarak bilinen uluslararası bir sınavın sıralamasında en üst sıralarda yer almasından bu yana eğitim dünyasının gözünde olmuştur. On binlerce ziyaretçi kendi okullarını nasıl geliştireceklerini görmek için ülkeye gitti. Finlandiya eğitiminin neden bu kadar muhteşem olduğunu - ya da bazen olmadığını - açıklamak için yüzlerce makale yazılmıştır. Milyonlarca tweet paylaşıldı ve okundu, çoğu zaman Finlandiya okullarının gerçek doğası ve orada eğitim ve öğretim hakkında tartışmalara yol açtı.
Alberta, Ontario, Japonya ve Finlandiya gibi bazı eğitim sistemlerinin neden öğrenci sonuçlarının kalitesi ve eşitliği açısından diğerlerinden daha iyi performans gösterdiği hakkında çok şey öğrendik. Ayrıca, örneğin İngiltere, Avustralya, Amerika Birleşik Devletleri ve İsveç gibi diğer bazı eğitim sistemlerinin neden politikacıların vaatlerine, büyük çapta reformlara ve tehlikeli alanlarda harcanan paralara bakılmaksızın okul sistemlerini iyileştiremediklerini daha iyi anlıyoruz. Son yirmi yılda okulları değiştirme çabaları.
Bu önemli dersler arasında:

  • Eğitim sistemleri ve okullar, zorlu rekabetin, ölçüme dayalı hesap verebilirliğin ve performansa göre belirlenen ücretin ortak ilkeler olduğu iş şirketleri gibi yönetilmemelidir. Bunun yerine, başarılı eğitim sistemleri okullar arasında ve okullar arasında işbirliğine, güvene ve ortak bir sorumluluğa dayanır.
  • Öğretmenlik mesleği, biraz rehberliği olan kimsenin yapabileceği, teknik, geçici bir zanaat olarak algılanmamalıdır. Başarılı eğitim sistemleri, gelişmiş akademik eğitim, sağlam bilimsel ve pratik bilgiler ve sürekli iş başında eğitim gerektiren öğretmenlik ve okul liderliğinin sürekli profesyonelleşmesine dayanır.
  • Eğitimin kalitesi sadece okuma yazma düzeyi ve sayısal sınav puanları ile değerlendirilmemelidir. Başarılı eğitim sistemleri, tüm çocuk gelişimi, eğitim eşitliği, refah ve sanat, müzik, drama ve beden eğitimini müfredatın önemli unsurları olarak vurgulamak için tasarlanmıştır.
Eğitim sistemlerinin nasıl ve niçin çalıştıkları konusundaki bu yararlı derslerin yanı sıra, eğitim sistemlerini en iyi şekilde nasıl geliştirebilecekleri konusunda yanlış anlaşılmalar, yanlış yorumlar, mitler ve hatta kasıtlı yalanlar vardır. Finlandiya, eğitimin iyileştirilmesinin anahtarını aramak için bu kadar popüler bir hedef olduğundan, Fin okullarıyla ilgili doğru olmayan birçok hikaye vardır.

Raporlama ve araştırmanın sebeplerinin bir kısmı, fiili durumun daha büyük ve daha kesin bir resmini çizememekte, Finlandiya eğitim sistemini tanımlayan ve tanımlayan belgelerin ve kaynakların çoğunun yalnızca Fince ve İsveççe'de mevcut olmasıdır. Bu nedenle çoğu yabancı eğitim gözlemcisi ve yorumcusu, ülkede yapılan konuşmaları ve tartışmaları izleyemiyor.
Örneğin, Finlandiya'da eğitim konusunda aktif olarak yorum yapanların çok azı Finlandiya'daki eğitim yasasını , ulusal çekirdek müfredatı veya belediyeler ve okullar tarafından tasarlanan ve hangi okulların ne yapması gerektiğini açıklayan ve tarif eden binlerce müfredattan birini okudu .
Finlandiya eğitimi hakkında rapor verme çabalarının birçoğunun eksik kalması - ve bazen yanlış olması - eğitimin diğer sektörlerden ve kamu politikalarından kopuk bir izole ada olarak görülmesidir. Çocukların okulda öğrenen ya da öğrenmeyenlerin sadece okullara bakarak ve tek başlarına yaptıkları ile açıklanabileceğine inanmak yanlıştır.

Finlandiya okullarının neden diğerlerinden daha iyi olduğunu veya bugün niçin daha kötü olduklarını açıklama çabalarının çoğu, Finlandiya toplumunda eğitimi bir ekosistem olarak anlamada gerekli olan bu karşılıklı bağımlılıkları görememektedir.
İşte Finlandiya okulları hakkındaki bu yaygın mitlerden bazıları.
Birincisi, son yıllarda Finlandiya'nın eğitim harikasının sırrının çocukların ev ödevlerine sahip olmadığı iddiası var.
Yaygın olarak görülen bir diğer inanç, Finlandiya makamlarının, dersleri okul müfredatından çıkarmaya ve disiplinlerarası projeler veya temalarla değiştirmeye karar vermiş olmalarıdır.
Ve daha yeni bir kavram, Finlandiya'daki tüm okulların ulusal bir müfredatı izlemeleri ve “fenomen temelli öğrenme” (başka bir yerde “proje tabanlı öğrenme” olarak bilinen) olarak adlandırılan aynı öğretim yöntemini uygulamaları gerektiğidir.

Bunların hepsi yanlış.
2014'te Finlandiya devlet otoriteleri temel eğitim için ulusal çekirdek müfredatı (NCC) revize etti. Çekirdek müfredat okul eğitim ve öğretimini yenilemek için ortak bir yön ve temel sağlar. Finlandiya okul reformunun çok az sayıda uluslararası yorumcusu bu merkezi belgeyi okudu. Ne yazık ki, Finlandiya'daki pek fazla ebeveyn de buna aşina değil. Yine de, pek çok insan, Fin okullarının hareket ettiği yönle ilgili güçlü görüşlere sahip görünüyor - yanlış yol, okulların ve öğretmenlerin topluluklarındaki rollerini ve sorumluluklarını gerçekten anlamadan söylüyorlar.
Finlandiya'da neyin büyük veya yanlış olduğuna dair herhangi bir karar vermeden önce, Finlandiya okul sisteminin temellerini anlamak önemlidir. İşte bazı temel bilgiler.
İlk olarak, 311 belediyede çoğu ilçe olan eğitim sağlayıcılar, yerel müfredat ve yıllık çalışma planlarını NCC'ye dayanarak hazırlar. Ancak okullar belediye yetkililerinin nezaretinde müfredat planlamasında liderlik ediyor.

İkincisi, NCC, okulların neleri öğretmesi gerektiği, çalışmalarını nasıl düzenledikleri ve istenen sonuçları konusunda oldukça gevşek bir düzenleyici belgedir. Bu nedenle okullar, müfredat tasarımında çok fazla esnekliğe ve özerkliğe sahiptir ve okul müfredatında bir yerden diğerine önemli farklılıklar olabilir.
Son olarak, Finlandiya eğitim sistemindeki bu ademi merkeziyetçi otorite niteliği nedeniyle, Finlandiya'daki okullar, müfredat modelini dünyada eşsiz kılan farklı profillere ve pratik düzenlemelere sahip olabilir. Bir veya iki okulun yaptıklarına dayanarak herhangi bir genel sonuç çıkarmak yanlıştır.
Finlandiya'daki mevcut okul reformu , PISA sınavlarını her üç yılda 15 yaşına kadar birden fazla ülkedeki 15 yaşın altındaki ülkelere - aynı zamanda hükümetler ve birçok öğrenci için gerekli olan - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı - ile aynı genel hedefleri hedeflemektedir. : Güvenli ve işbirlikçi okul kültürü geliştirmek ve öğretme ve öğrenmede bütünsel yaklaşımları teşvik etmek. NCC, okul seviyesindeki özel hedefin çocukların alacağı olduğunu belirtir:

  • farklı öğrenme içerikleri arasındaki ilişkiyi ve bağımlılıkları anlamak;
  • Farklı disiplinlerde öğrenilen bilgi ve becerileri anlamlı bir şekilde formüle etmek için birleştirebilme; ve
  • Bilgiyi uygulayabilir ve işbirlikçi öğrenme ortamlarında kullanabilir.
Finlandiya'daki tüm okulların bu yeni çerçeveye göre müfredatlarını gözden geçirmeleri gerekmektedir. Bazı okullar daha önce bulundukları yerden sadece küçük adımlar atarken, bazıları ise daha bolder planları ile devam etti. Bunlardan biri, Finlandiya'nın doğu kesiminde bulunan bir şehir olan Lappeenranta'daki Pontus Okulu .

Pontus Okulu, 1 ila 12 yaş arasındaki 550 çocuk için yeni bir ilkokul ve anaokulu. 2014 NCC'nin pedagojisini ve ruhunu desteklemek için üç yıl önce inşa edildi. Finlandiya Yayın Şirketi , ebeveynlerin yeni okulun “başarısızlığı” hakkında şikâyette bulunduğunu bildirdiğinde Pontus Okulu son zamanlarda uluslararası bir haberdeydi .
Ancak Lappeenranta eğitim yetkililerine göre, her ikisi de Bölgesel Otoriteler tarafından ele alınan ebeveynlerden sadece iki şikayet olmuştur. Bu kadar. Buna başarısızlık demek yeterli değil.
Finlandiya'dan öğrenebileceğimiz bir şey daha, ebeveynlerin, çocukların ve medyanın devam etmekte olan okul reformlarının yapısını daha iyi anlamalarını sağlamanın önemli olduğudur.
Lappeenranta'daki eğitim bölümünün şefi Anu Liljestrom, “Bazı ebeveynler okulların neler yaptığını bilmiyor” dedi. Yerel bir gazeteye, “Bugünlerde öğretim yöntemlerinin neyi, nasıl ve niçin farklı olduğunu açıklamak için hala yapacak çok işimiz var” dedi. Pontus Okulu yeni bir okul ve pedagojiyi ve öğrenmeyi değiştirmek için yeni tasarımın sunduğu fırsatı kullanmaya karar verdi.

Sonuçta, okuma, yazma ve aritmetik derslerinin Fince dersliklerde kaybolacağını düşünmek yanlıştır.
Okul yılının çoğu için, Fin okullarında öğretim, Pontus Okulu da dahil olmak üzere konu temelli müfredata dayalı olmaya devam edecektir.
Yeni olan, şu anda tüm okulların, disiplinler arası ve öğrencilerin ilgi alanlarına dayanan tüm öğrenciler için en az bir hafta sürecek bir proje tasarlamaları gerektiğidir. Bazı okullar bunu diğerlerinden daha sık yapar, bazıları ise diğerlerinden daha erken başarır.
Evet, yeni fikirlerin uygulanmasında zorluklar var. Birçok okulun, öğrencilerin yaşamlarında ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri öğrenmeleri için yeni fırsatlar yaratmada başarılı olduklarını gördük.
Finlandiya'nın eğitimdeki mevcut yönünün tüm beklentileri karşılayıp karşılamadığını söylemek için henüz çok erken. Finlandiya'daki okulların, ulusal hedeflerde ve uluslararası stratejilerde açıklandığı gibi geleceğin ihtiyaçlarını karşılamak için daha cesur adımlar atması gerektiğini biliyoruz. Okullar arasında işbirliği, öğretmenlere güven ve vizyon sahibi liderlik, bunları mümkün kılacak yapı taşlarıdır.
 
Üst
Alt