Duraklama Dönemi İsyanları Kpss

Mia

New member
HanımZade
Katılım
26 Eyl 2016
Mesajlar
654
Tepkime puanı
13
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Duraklama Dönemi İsyanları Kpss

Duraklama Dönemi Isyanları Kaça Ayrılır, Duraklama Dönemi Isyanları Ve Nedenleri, Kpss Kısa Tarih Notları

1.İstanbul İsyanları

Genellikle Kapıkulu askerlerinin çıkardığı isyanlardır. Bazen halk ve ulema da katılmıştır. Merkezi otoriteni zayıflaması, asker disiplininin bozulması, ulüfelerin zamanında verilememesi, Osmanlı parasının değer yitirmesi nedenler arasındadır. III. Murat Genç Osman, IV. Murat ve IV. Mehmet döneminde çıkan


ayaklanmak en önemlileridir. Bu .ayaklanmalar sırasında sık sık hükümdar, sadrazam ve defterdar gibi devlet adamlarımı değiştirildiği görülür.

2.Celali İsyanları

XVI. yüzyıl sonlarından başlayarak tüm XVII. yüzyıl boyunca devan eden ve Anadolu'da çıkan ayaklanmalardır.

Yıllarca vergi kaynağı olarak bakılan halkın vergi yükü, devlet harcamalarının artmasıyla arttırılmış, tımarlar rüşvetle alınıp satılmaya başlanmıştır. Nüfus artışına paralel olarak biriken işsizlik, asker kaçakları ve işsiz durumdaki medrese öğrencileri, tımarlarını kaybeden sipahiler, vergisin ödeyemeyen köylü, bu isyanların tabanını oluşturur.

Celali İsyanlarının en önemlileri Karayazıcı,Deli Hasan, Canbolatoğlu, Kalenderoğlu gibi isyanlardır, isyanlar suresince Anadolu'da devle otoritesi zayıflamıştır.

3.Eyalet İsyanları

XVII. yüzyılda merkezi otoritenin zayıflamasıyla merkezden uzak Yemen, Basra, Bağdat, Trablusgarp gibi bazı eyaletler imparatorluktan kopmak İçin ayaklanmışlardır.

Devlet bu ayaklanmaları bastırabilmişse de eyaletlerde tam bir otorite kuramamıştır.​
 
Üst
Alt