Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ?

M

Muzik

Guest


Hemen hemen herkesin bir dönem yaşadığı diş ağrısı belli bir seviyeden sonra çekilmez bir hal alıyor. Günlük hayatta ki işlerin aksamasına kadar giden bu rahatsız edici durumdan kurtulmanın en kesin yolu soluğu doktorda almak. Can sıkıcı sızlamalar arttıkça içinde bulunulan durum daha da çıkılmaz bir hal alıyor. Doktora gitmekten çekinenler diş ağrısına ne iyi gelir sorusu ile karşı karşıya kalıyor. Evde denenen sayısız yöntem kimi zaman cevap vermeyebiliyor. İlerleyen aşamalarda bu ağrıların ciddi diş sorunlarının belirtisi olabileceğini hatırlatmadan geçmeyelim. Eğer ağrılar dayanılmaz bir hak alıyor ve uzun bir süre kesilmeden devam ediyorsa ciddi bir diş tedavisine ihtiyacınız olabilir. Diş ağrısı kimi zaman önemsenmese de erken tedavilerde çok kolay bir şekilde atlatılabiliyor.

20lik-dis-agrisi.jpg


Diş Ağrısı Neden Olur?

Diş ağrısına çözüm yolları aramadan önce diş ağrısına neden olan faktörlere bakmakta fayda var. Her yaşta yaşanan diş ağrılarının nedenleri farklılık gösterebiliyor. Diş gelişimi ve diş sağlığı kişiden kişiye farklılık gösterdiği gibi. Bu nedenler diş ağrısı neden olur demeden önce koşullara bakmak gerekiyor. Bu koşullar ağrı nedeni hakkında bize biraz da olsa bilgi veriyor. Diş ağrısı için neden bulunduktan sonra tedavi yöntemleri de elbette değişiyor. Diş ağrısına neden olan faktörler;
  • Diş Çürükleri: Diş ağrısının en belirgin nedenle arasında diş çürükleri yer alıyor. Düzensiz diş fırçalaması ve fazla şeker tüketimi dişleri olumsuz etkileyerek çürümelere yol açıyor. Düzensiz ve yetersiz fırçalamalarda dişlerde atıkların kalmasına ve kalan atıkların zaman içerisinde çürümelere yol açmasını sağlıyor. Bu nedenlerle oluşan çürükler dişte ve diş etinde ağrılara yol açıyor.
  • Dişlerdeki kemik kaybı: Diş eti rahatsızlığı olarak başlayan kemik kaybı diş etlerinde oluşan problemlerin zamanında tedavi edilmemesinden kaynaklanıyor. Diş etlerinin ağrımasına da neden olan kemik kaybında belirli bir süre geçtikten sonra diş etleri dişi tutmayı bırakmaya başlıyor. Kemik kaybının sonucunda genellikle diş kaybı yaşanıyor.
  • Diş Etindeki İltihaplanmalar: Diş etinde yaşanan bakteri birikimi ve diğer faktörler iltihaplanmalara yol açıyor. İltihaplanan diş ise kendini ağrı ile belli ediyor.
  • Yanlış Yapılmış Protezler: Diş yapısına uygun olmayan protezler dişin ağrımasına neden oluyor. Diş kendi yapısına uymayan protezleri reddediyor. Bu uygunsuzluğu diş ağrı ile belli ediyor.
  • Yüksek Dolgu: Dolgular diş çürüklerinde sıkça başvurulan tedavi yöntemlerinin arasında bulunuyor. Ancak dolgu yapılırken yapılan hatalar sonrasında diş ağrısı nedenleri arasında giriyor. Diğer dişlerin yüksekliğinden fazla olan dolgu belirli bir zaman sonra diş ağrısı ile karşımıza çıkıyor.
  • Diş Sıkma: Genellikle psikolojik olan bu rahatsızlıkta belli bir süre sonra dişlerde sızı şeklinde ağrılar meydana geliyor. Genellikle gece diş gıcırdatması olarak yaşanan ve dişlerin birbirine sürtmesinden kaynaklanan diş sıkma dişlerin yoğun baskı altında kalmasına neden oluyor. Baskı altında kalan diş baskıdan kurtulduğunda sızı şeklinde ağrı yapabiliyor.
  • Kanal Tedavisi: Dişlerdeki sinirlerin alındığı kanal tedavisinde diş ağrımaları olabilir. Özellikle tedaviden sonra yaşanan ağrılar sinirlerin alınmasıyla alakala olabilir. Zahmetli ve uzun süren kanal tedavisinde yapılan yanlışlarda tedavi sonrasında diş ağrına yol açabiliyor.
  • Enfeksiyon: Vücut direncinin en düşük olduğu zamanlarda meydana gelen bu ağrılar bağışıklık sistemiyle doğrudan alakalı. Genellikle üst çenede ki dişlerin sızı şeklinde ağrıması mümkün. Sinüzit sorunu yaşayanlarda da hastalığın aktifleşmesi durumunda diş ağrıları meydana gelebiliyor.

dis-agrisina-nasil-gecer.jpg


Diş Çürükleri Nedir?
Dişte çürüme yaşanmasına neden olan diş çürükleri bazı bakterilerin üretmiş olduğu bakterilerin diş minesini ve altta tendin ismi verilen tabakayı tahriş etmesi sonucu ortaya çıkıyor. Dişte bulunan bakteri bir süre sonra kendini belli etmeye başlıyor. Diş çürükleri hemen kendini belli etmiyor. Zaman içinde yavaş yavaş ağrılarla kendini göstermeye başlayan bu çürüklerin tedavi yöntemleri türlerine göre değişiklik gösteriyor.

Diş Çürükleri Nedenleri;
  • Besinlerin içerisinde bulunan karbonhidratlar bakterilerin sürekli beslendiği besin kaynaklarının başında geliyor. Bu nedenle ağız içerisinde yeterli bakım yapılmadığın zaman bakteriler için en iyi yuva meydana gelmiş oluyor. Rahat bir şekilde ağız içine yerleşen bakteriler üremeye başlıyor. Bu bakteriler bir süreden sonra dişlerde çürükler meydana getiriyor.
  • Aşırı asitli içecek tüketmek.
  • Dişleri düzensiz fırçala ya da hiç fırçalamamak.
  • Ağız içinde bakteri üremesine engel olmamak.
Diş Çürüğü Belirtileri

Diş ağrısı nedenleri arasında bulunan diş çürüklerini anlamak küçük detaylardan geçiyor. Her diş sorunu bir ağrı ile baş gösterse de ağrı yaptıkları zamanlar da nedenler farklılık gösteriyor. Çürük ağrısında genellikle diş sıcak, soğuk ve tatlı besinlere karşı hassasiyet gösteriyor. Özellikle tatlı tüketiminde dişlerde normalinden fazla oluşan bir ağrı yaşanması mümkün.

dis-agrisi.jpg


Diş Çürüğü Oluşum Aşamaları
Diş çürüklerinin oluşum aşamaları yaşanan durumlara göre farklılaşıyor. Çürüklerin dişte bulunan derinliğine göre sınıflandırmaları yapılıyor.

E1: Bu seviyede bulunan çürük için yeni başlamış diyebiliriz. Kurtarılması en kolay olan seviyede çürük henüz mine seviyesinde yeni başlıyor.

E2: Mine seviyesinde bulunan ve en kolay tedavi edilebilecek olan çürüğün tedavi edilmemesi sonucunda yavaş yavaş dentin seviyesine inmeye başlıyor. Bu evrede çürük dentine yaklaşıyor.

D1: Mine seviyesinden gelen çürük için önlem alınmadığı için bir süre sonra çürük tamamen dentin seviyesine varıyor.

D2:Dentin seviyesine ulaşmış olan çürük yavaş yavaş dişe işlemeye devam ediyor. Bu evrede çürükle henüz diş sinirine ulaşmamış oluyor. Bu evrede diş ağrısına çözüm bulmak biraz daha zorlaşıyor.

D3: Çürük artık dentin seviyesinden sinirlere (pulpa) ulaşmış oluyor. Bu aşamada Diş ağrısı için mutlaka bir doktora gitmeniz gerekiyor.

dis-agrisi-icin.jpg


Diş Çürüğü Oluşum Aşamalarına Göre Diş Tedavi Yöntemleri

Diş tedavisine başlamadan önce çürüğün hangi aşamada olduğuna karar verildikten sonra çürük aşamasına uygun tedavi seçeneğine başlanıyor.

E1 – E2 – D1 Aşamaları İçin Tedavi

Dolgunun pek tercih edilmediği bu evrelerde ilerleyen teknoloji ile farklı seçeneklere başvuruluyor. Genellikle dolgu gibi işlemlere D1 seviyesine kadar ihtiyaç duyulmuyor. Bu seviyede yapılması gereken en önemli nokta dişleri düzenli ve doğru fırçalamak ve iş ipi kullanmak. Diş minesinde meydana gelen bakteri temizlemenin en iyi yolu bu iki seçenekten geçiyor. Gelişen teknoloji ile bazı yerler bu seviyede ICON teknolojisi kullanmaya başladı. Bu teknoloji ile diş yüzeyine asit sürülüyor ve bakterilerin dişten uzaklaşması sağlanıyor. Asit ile biraz tahrip olan dişe sonrasında özel bir jel sürülüyor ve bu tahrişin geçmesi sağlanıyor. Diş ağrısı ağrı kesici kullanılmadan bu yöntem ile geçebiliyor. D1 seviyesinde bulunan oluşumlarda bu işlemin bir defa yapılması yeterli gelmeyebiliyor. Bu aşamada ICON teknolojisi birkaç kez daha kullanılıyor. Dişe dolgu yapmadan dişi kurtarmanın son aşamasında bulunan D1 bir hayli önem taşıyor. D1 seviyesinde gerekli önlemler alınmazsa eğer diş ağrısı antibiyotik kullanımlarına kadar giden bir sürece neden oluyor.

D2 Aşaması İçin Tedavi

D1 seviyesinde son şansını kullanan çürük D2 seviyesine geçtiği zaman artık dolgu işleminin uygulanması gerekiyor. Çürük bu aşamada iyiden iyiye kendini belli etmeye başlıyor. Özellikle sıcak ve soğuk içeceklere karşı hassaslaşmaya başlayan dişte bu içeceklerin tüketilmesinde zonklama ve sızlama meydana geliyor. Bakterilerin daha fazla çoğalmasını önlemek için bu aşamada doğu yapılması şart. Yok çürük ilerleyerek sinirlere ulaşmaya çalışacak.

D3 Aşaması İçin Tedavi

Bu aşamada artık dişi kurtarmak zorlaşmaya başlıyor. D3 aşamasının ilk evrelerinde yakalanma şansınız varsa olgu ile tedavi yöntemi ir ihtimal gerçekleşebiliyor. Ancak D3 aşamasının ilerleyen seviyelerinde yakaladıysanız dolgu işlemi dişi kurtarmak için etki etmiyor. Bu aşamada ağrılar gece uykudan uyandıracak seviyelere kadar varıyor. Bunun yanında sürekli yaşanan sızlamalar, zonklamalar ve diş üzerine basamama durumları da mevcut. Diş ağrısı ağrı kesicilerle de geçmemeye kendini iyice hissettirmeye başlıyor. Diş ağrısı nasıl geçer sorusunun en iyi cevabı ise kanal tedavisi. Diş sinirlerine inen çürüğü düşten kurtarmanın başka bir yolu bulunmuyor. Çünkü çürük dişin beslenmesini sağlayan damarlara ve sinirlerin bulunduğu pulpa kısmına kadar bu seviyede inmiş oluyor. Bu durumda ağrının giderilmesi için sinir köklerinin çürüklerden temizlenmesi şart. Bu da kanal tedavisinden geçiyor. Şiddetli diş ağrısı için ne yapılır sorusunun en keskin cevabı kanal tedavisi olabilir. Kanal tedavisinde dişin kurtarılma şansı ve tedavi süreci hastadan hastaya değişiklik gösterebilir.

Kanal Tedavisi Aşamaları;
  • Kanal tedavisine başlanırken ilk önce dolgu tedavisinde yapılan çürük temizleme işlemi uygulanıyor. Diş çürüklerden arındırılıyor.
  • Ardından sinirlere inen çürüklerin temizlenme aşamasına geçiliyor. Bu aşamada köklerde sinirin çıkarılması yeterli değil. Köklerin çıkartıldığı yerinde bakterilerinden dikkatli bir şekilde arındırılması şart.
  • Sinirlerin tek tek alınması ardından köklerde kalan bakteriler, dişin yapısını bozan dokular dişten uzaklaştırılıyor.
  • Sinir hücrelerine inen çürüklerden köklerin temizlenmesi ve sinirlerin alınması ardından diş kapatılıyor.
Kanal tedavisinde çok küçük bir alanda çalışmak işleri biraz zorlaştırsa da diş alanında artan yenilikler sayesinde hasta ve doktoru eskisi kadar zorlamıyor. Belli bir seviyeden sonra dönüşü olmayan çürüklerin neden olduğu diş ağrısına ne iyi gelir sorusunun en kesin cevabında bulunan bu tedavi yönteminde ilk seans sonrasında dişte yoğun bir hassasiyet ve batma hissine rastlanabilir. Tedavi süreci bitene kadar beslenme düzeninde küçük değişiklikler yapmakta ve tedavisi yapılan dişin çok fazla kullanılmamasında fayda var. Tedavi süresinde açılan ve yavaş yavaş ilerlenen dişe dolgu yerine geçici dolgular yapılıyor ve dişin hava alması önleniyor. Bu nedenle çok sert yiyecekler yemek tedavinizin uzamasına neden olabilir.

dis-agrisina-cozum.jpg


Yirmi Yaş Dişleri
Her kişide farklı zamanlarda boy göstermeye başlayan 20’lik diş ağrısı genellikle yirmi yaşların başlarında başlayarak otuzlu yaşlara kadar uzanan bir sürede ortaya çıkabilir. Her ağız yapısına göre değişen sonuçlar doğuran yirmi yaş dişleri kimisinde rahatça çıkarken kimisinde ağızda yer olmamasında dolayı çıkarken sayısız ağrıya neden oluyor. Üstte ve altta olmak üzere toplamda dört adet dişin çıkma süreçleri çoğu zaman bir hayli sancılı olabiliyor.

20’lik Dişlerin Mutlaka Çekilmesine Gerek Var mı?
20.2lik dişin çıkmaya başlamasından sonra illa çekilmesine gerek yok. Normal şartlarda ve ağız içi dokusuna uygun çıktığı takdirde 20’lik dişlerin hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak ağız içerisinde darlık sorunları olduğunda 20’lik diş çıkarken diğer dişlere baskı uygulayabiliyor ve dişlerin düzenini değiştirebiliyor. Bu gibi durumlarda bu dişin çekilmesi en doğrusu. 20.2lik diş ağrısı özellikle gömülü olup çımaya çalıştığında dayanılmayacak seviyelere kadar ulaşıyor. Bunun yanı sıra dişin çene kemiği içerisinde gömülü kalıp herhangi bir rahatsızlık vermediği durumlarda oluyor. Tehlike ve hastalık yaratacak bir durum ortada yoksa gömülü dişler yıllık röntgen kontrolü ile takip edilebilir.

dis-agrisi-ilaci.jpg


20’lik Dişler Ne Zaman Çekilmeli?
Aşırı Basınç: 20’lik dişler bir süre sonra çıkabilmek için diğer dişlere basınç uygulamaya başlıyor. Bu basınç diğer dişlerin yapısında da oynamalara neden oluyor. 20’lik dişte iltihaplanma ve apse oluşumları başlamadan önce çekilmesinde fayda var.

Protez Uygulamaları: 20 yaş dişlerinin yanında bulunan dişlere protez uygulanma durumu varsa eğer ilk dikkat edilmesi gereken nokta 20’lik dişlerin durumu. Protez uygulandıktan sonra 20’lik diş çekilirse eğer uygulanan protezin sorun çıkarmasına neden olabilir.

Çürük: Yetersiz ağız içi bakımı bir süre sonra çürüklere yol açıyor. Eğer 20’lik yaş dişlerinde çürükler ilerleyen seviyelerde fark edilirse diş ağrısını kesmenin yolu çürük dişi çekmekten geçiyor. Bu tarz çürükler ilk aşamada sinyal vermediği için fark edilmesi de zorlaşıyor. İlerleyen aşamalarda apse ve iltihap olarak karşımıza çıkan çürüklere önleyici tedbir almak için düzenli olarak doktor muayenesine gitmek şart.

Ortodonti Problemleri: Dişlerinizde ortodonti tedavisine başlayacaksanız bundan önce 20.2lik dişlerin durumuna bakmak bir hayli önemli. Çünkü 20.2lik dişler çıkmaya başladığı an uygulayacağı basın. İle tedavisi amaçlanan çarpık dişlerin düzelmesini engelliyor. Ortodonti tedavisinden sonra da düzeltilen dişlerin 20’lik dişler basınç uygulayarak tekrar bozulmasına neden olabiliyor. Bu nedenle ortodonti tedavisine başlamadan önce 20’lik dişler çekilmeye müsaitse bu işlemin uygulanması en kesin sonucu veriyor.

Diş Eti Hastalığı: Çıkma konusunda sorunlar yaşatan 20’lik diş sağlıklı bir çıkış sağlayamadığı zaman ağız içerisinde ağız kokusu, enfeksiyon ve ödem gibi sorunlara yol açıyor. Bu durumlarda diş eti rahatsızlığına ulaşıyor.

dis-agirisi-neden-olur.jpg


Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Diş ağrısı çekiyorsanız yapmanız gereken ilk şey dişlerinizi ağrıya neden olan bakterilerden diş fırçası ile arındırmaya çalışmak. Düzenli ve dikkatli fırçalama ağrılarınızın hafiflemesini sağlayabilir. Diş ağrısı nasıl geçer sorusunun cevabını sürekli olarak diş ağrısı ilacı olarak kullanılan ilaçlarda buluyorsanız doğal yöntemlere yönelmenizde fayda var. Doktorunuza danışmadan sürekli ilaç kullanmanızı da önermiyoruz. Eğer ilaç kullanmadan diş ağrısı için ne yapılır evde diye düşünüyorsanız bunun sayısız cevabı var. Doğal yöntemler ve gerekli bakımlar diş ağrısından kurtulmanıza yardımcı oluyor.
  • Temizlenen dişleriniz için diş ipi kullanabilirsiniz. Diş ipleri diş fırçasının ulaşamadığı yerlere ulaşarak orada oluşan bakterilerin temizlenmesini sağlıyor. Diş ağrısı ilacı kullanmaya gerek kalmadan ağrınızı bu yöntemle hafifletebilirsiniz.
  • Tuz temizleyici etkisi ile diş ağrılarını gidermede doğal bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Yarım çay bardağı suya bir kaşık tuz ekleyerek gargara yapabilirsiniz. Diş ağrısını ne keser sorusuna tuz mikrop kırıcı özelliği ile cevap veriyor.
  • Diş ağrısı antibiyotik kullanılma seviyesine gelmeden evde yapılacak yöntemlerin arasında sirkeli su bulunuyor. Her ne kadar bu yöntemler tedavi edici olmasa da dişin rahatlamasını sağlıyor. Sirkeli suyla yapılan gargara ağızda bulunan mikropların ölmesini sağlıyor.
  • Diş ağrısı ilacından da etkili bir yöntem olan karanfilin diş ağrısına uyguladığı etki birçok kişi tarafından biliniyor. Ağrıyan dişin üzerine karanfil basarak diş ağrısı için ne yapmalıyız diye düşünmenize gerek kalmıyor.
  • Diş ağrısı için ne yapılırsa yapılsın sarımsağın sağladığı antibiyotik özelliğine kavuşmak zor. Sarımsak içerdiği değerler sayesinde doğal bir antibiyotik olarak diş ağrılarının dinmesinde etkili oluyor.
  • Şiddetli olmayan diş ağrısı için ne yapılır evde bulunan yöntemlerle diye düşünenlere hiç akıllara gelmeyen zeytin cevap veriyor. Çekirdeği çıkartılan zeytini ağrıyan dişin üzerinde bekletmeniz yeterli.
  • Diş ağrısı için ne yapmalıyız sorusuna hala cevap arıyorsanız zerdeçal ve su karışımında elde edeceğiniz hamurumsu kıvamı dişinizin üzerine koyabilirsiniz. Bu kıvam ağrının hafiflemesine yardımcı oluyor.
 

dvrzener

New member
Kullanıcı
Katılım
15 Ara 2020
Mesajlar
14
Tepkime puanı
9
Puanları
3
Yaş
34
Konum
balıkesir
Cinsiyet
Erkek
Benimde dişlerim ağırıyordu çektim daha sonra implant tedavisi oldum çok paraya mal oldu ama değdi
dentisland.org/hizmetlerimiz/implant-tedavisi/
 
Üst
Alt