Ay Ay Bebek Gelişimi

Zinet

New member
HanımZade
Katılım
26 Ara 2016
Mesajlar
1,067
Tepkime puanı
2,071
Puanları
0
Cinsiyet
Kadın
Screenshot_20200108_144623_com.android.chrome.jpg

Uzun bir hamilelik dönemi ve doğum sürecini de bitirdikten sonra artık miniğin seninle. Şimdi bebeğin ay ay gelişimini takip etmeli ve tıpkı hamilelik sürecinde olduğu gibi onun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamalısın.

1 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_144647_com.android.chrome.jpg

Miniğiniz 20 saatten fazla hatta 22 saatlere kadar uyuyacak, sakın meraklanmayın. Dünyada ilk günlerini geçiriyor, dünyanın en steril ortamından çıkıp yaşamla mücadele edecek. Onun için en önemli şey annesi yani siz ve anne sütü. O istediği sürece anne sütü vermeyi ihmal etmeyin. Herhangi bir ek besin desteğine de ihtiyacı yok.

2 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_150010_com.android.chrome.jpg

2 aylık miniğinizin hayatındaki en önemli şey beslenme. Bu aylarda genel olarak, acıktıkları zaman beslenmelidirler yaklaşımıyla hareket edilir. Yanlış bir düşünce tarzı da değildir ancak bu beslenme sıklığını 2 saatte bir şeklinde düşünebilirsiniz. Sütünüz yettiği sürece bu beslenmeyi anne sütüyle yapmaya devam etmeniz bebeğinizin sağlığı açısından önemli. Eğer sütünüz yeterli gelmiyorsa, sütünüzü artırmayı deneyebilirsiniz.

3Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_151620_com.android.chrome.jpg


Bebeğinizin 3. aydan itibaren beslenmesinde bir düzen oturmaya başlayabilir. 3'er saatlik aralıklarla beslemeniz ideal olarak kabul edilirken, daha sık acıkan, anne sütüne iştahlı bebeklerin anne sütünden mahrum bırakılmaması önerilir. Anne sütü yetmediği durumlarda bir doktora danışarak ek besin desteği verilebilir.
Ayrıca, odasına girdiğinizde sizi tanıyıp heyecanlanması, ikişer üçer saatlik olmak üzere toplamda 6 saat gündüz uykusuna devam etmesi, ellerini tanımaya başlaması da bu aya denk geliyor.

4 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_152008_com.android.chrome.jpg


Miniğinizin 4. ayında da anne sütü en önemli beslenme şekli olacak, unutmayın. Eksik beslenme durumunda yine doktor kontrolünde meyve ve sebze suyu, püre ve sütlü pirinçle ek besin desteği verilebiliyor. Bu dönemde minnoş salyalar akıtmaya başlayabilir, merak etmeyin.
Ayrıca, bu ayda bebeğiniz kendini tanımaya başlayabilir, diş kaşıntılarıyla tanışabilir, ilgiye karşılık verebiliyor, gıdıklanırsa gülebilir bile:)

5 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_152312_com.android.chrome.jpg

Anne sütünün önemi beşinci ayda da devam ediyor tabii ki. Bildiğiniz üzere, anne sütü bir bebeğin en büyük ve en yeterli yiyeceği. Anne sütü yetersizliği sebebiyle ek besine geçmek durumunda kalan bebekler için meyve ve sebze suyu, püre ve sütlü pirinç beslenme listesinde yer alırken, bazı doktorlar anne sütü eksiği olmasa da yoğurt, muhallebi gibi sıvı ek desteklere geçilebileceğini söylüyor. Tabii siz bu noktada kendi doktorunuzun tavsiyelerini de almayı unutmayın.
Ayrıca bebeğinizin uykusu, gündüz ve gece olmak üzere 5. ayda da 14 saati bulabilir, meraklanmayın. Yuvarlanma ayı olarak bilinen bu ayda, bebeğiniz başını dik tutabilmeyi başarabilir. Yüz üstü yattığında kollarıyla göğüs hizasına kadar kendini kaldırmayı bile başarabilir.

6 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_152554_com.android.chrome.jpg

6. ayla birlikte anne sütünün tek kişilik beslenme listesi oluşturması sona eriyor. Ek besin desteğine geçilmesi tavsiye ediliyor. Muhallebi, sebzeler, bebek ekmeği, yoğurt, meyve ve yağsız et yeni beslenme listesinde yer alabiliyor. İlk ek gıdanın, pirinç ve yulaf olmasına önem veriliyor. Tabii şunu da unutmamak gerek: Bahsettiğimiz bu besinler "ek gıda" olarak değerlendirebileceğimiz besinler. Eğer sütünüz geliyorsa ve bebeğiniz içiyorsa, onun sağlığı için devam etmeyi unutmayın.
Ayrıca, gündüz uykusu azalan ve düzenli gece uykusu artan bir uyku düzenine sahip olmaya başlayabilir bebeğiniz bu ay. Bu sizin günlük yaşantınızı da rahatlatacaktır. Miniğiniz tek başına oturmaya başlayabilir, tutunarak ayakta bile durabilir.

7 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_152743_com.android.chrome.jpg


Bebeğinizin çiğneme ve yutma becerilerini geliştirmek için bu dönemde ek besinlerin önemli bir görevi var. Sıvı ve püre kıvamında başlayan ek besin desteğine bu ayda daha pütürlü besinler eklenebiliyor. Çorbalar, meyve ve sebze karışımları bu listede kolaylıkla yer bulabiliyor.
Ayrıca, diş çıkarma ya da gaz problemi olmayan bebeklerde 7. ayda deliksiz gece uykusu tahmin ediliyor. Yine toplamda 14 saat uyumasında herhangi bir problem öngörülmüyor. Tabii bu uyku süresinin çoğunluğunun gece uykusu olacağı tahmin ediliyor.

8 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_152935_com.android.chrome.jpg


İştahlı bir bebeğinizin olduğunu bu ayda anlamanız mümkün. Bu dönemde birçok bebek için ek besinler artık ana besin olmaya başlıyor ve daha da önem kazanıyor. Sebzeler, meyveler, ekmek içi ve yumuşak etler gibi küçük besinleri anlayıp fark ettiği anda ağzına götürebiliyor.
Ayrıca, uyku saatleri düşmeye başlayan bebeğinizin gece uykuları da bölünmeye başlıyor bu ayda. Çünkü o uykudan uyanmasını ve uyumasını net bir şekilde öğreniyor. "Evet, hayır" gibi basit komutları anlamaya başlıyor. Oyun oynamanın farkına varıyor.

9 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_153215_com.android.chrome.jpg


Beslenme serüveninin en keskin değişikliklerinin yaşandığı aylardan biri de 9. aydır. Bebeğiniz artık, sizin uzattığınız bazı yemekleri reddetmeye başlayabilir. Ağzına götürdüğü yemeğin büyüklüğünü fark edemeyebilir bu sebeple dikkatli olunması gerekir. Artık sofralarınızda sizinle birlikte oturmalı ve sofranın bir parçası olmalıdır. Unutmayın anne sütün 2 yıla kadar verilebilir. Eğer sütünüz varsa ve bebeğiniz talep ediyorsa ona anne sütü vermeye devam etmelisiniz.
Ayrıca bebeğiniz artık tam bir oyuncu olmuş olabilir. Oyuncaklara karşı olan olumlu tepkisi artabilir. Bu dönemde yüksek ses, ani hareketler onu korkutmaya başlayabilir.

10 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_153410_com.android.chrome.jpg


Bebeğiniz artık sizinle birlikte birçok yiyeceği yiyebilir duruma gelmek üzeredir. Tabii sizin günlük hayattan olmayacak, farklı bir özgün yemeği doktorunuza danışarak vermenizde fayda var. Her zaman belirttiğimiz gibi anne sütüne devam etmek isteyen bebeklere mümkünse anne sütü verilmeye devam edilmelidir.
Artık bu dönemde bebeğiniz destek alarak kendi başına kalkabilir, etrafındaki cisimleri işaret edebilir. El sallayabilir, alkış tutabilir ve muhtemelen çok tatlıdır
smile.png


11 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_153813_com.android.chrome.jpg


Bebeğiniz artık 11 aylık olduğunda, sosyal gelişimi ivme kazanmaya başlar. “Anne”, “baba”, “bu”, “al” gibi basit sözcükleri söylemeye başlayabilir, sizin söylediğiniz kelimeleri de anlayabilir. Fiziksel olaraksa Bebeğin dik durması, emeklemesi, tutunarak yürümeye çalışması ve eşyaları kavraması gibi beceriler bu dönemde güçlenir. Bu dönemde 10-12 saat aralıksız uyuyabilen bebekler kendi kaşığıyla kendi yemeklerini yemeye da başlayabilir.

12 Aylık Bebek Gelişimi
Screenshot_20200108_153823_com.android.chrome.jpg

12 aylık yani 1 yaşına giren bebekler bu dönemde yavaş yavaş konuşmaya ve yürümeye başlar. Dengede durma, eşyalara tutunarak yürüme, örtüleri çekme ya da bardak tutma gibi becerileri gelişen bebeklerinizi güvenli bir şekilde yürümeye teşvik etmeniz önerilir. Çevresinden duyduklarını taklit edebileceği gibi yeni bir dil oluşturmaya da başlayan bebekler sosyal açıdan daha aktif olunacağından enerji ihtiyacı da artacaktır. Bebeğinizin öğünlerini buna göre ayarlamanız önemlidir.

 

BaRoN

Mevsim.Org Doğru Adrestesiniz
Yönetici
Katılım
2 Haz 2019
Mesajlar
3,417
Tepkime puanı
6,365
Puanları
113
Yaş
48
Konum
istanbul
Cinsiyet
Erkek
Güzel yararlı paylaşım için teşekkürler
 
Üst
Alt