Atatürk'ün Türk Folkloruna Verdiği Önem

Fineas

Epik
Kullanıcı
Katılım
14 Mar 2018
Mesajlar
4,287
Tepkime puanı
4,885
Puanları
0
Konum
İzmir
Cinsiyet
Erkek
ATATÜRK’ÜN TÜRK FOLKLORUNA VERDİĞİ ÖNEM

Atatürk, milletin her konuda bilgili olmasını, ilgi alanına göre kendisini yetiştirmesini isteyen, kendisini de yaşamı boyunca araştırmaya ve öğrenmeye adayan çok yönlü bir insandı. O, hemen her konuda olduğu gibi Türk folkloru konusunda da gerekli çalışmaların yapılmasını emretmiş, folklorun çeşitli dalları ile yakından ilgilenmiştir.

Atatürk’ün milli kültürümüzün temelini oluşturan halk oyunlarından türkülere, seyirlik oyunlardan el sanatlarına kadar Türk folklorunun gelişimi adına gösterdiği çabalar, onun milli kültüre vermiş olduğu önemi açıkça ortaya koymaktadır.



Atatürk’ün Halk Oyunlarına Verdiği Önem (Atatürk’ün Türk Halk Oyunlarına Olan İlgisi)

Halk oyunlarına büyük ilgi duyan Atatürk, özellikle zeybek oynamada son derece başarılıydı. Zeybek oyununun Türk karakterini ve kahramanlığını en iyi biçimde yansıttığını ifade ederdi.

Büyük Önder, zeybek oyunu konusunda yetenekli ve eğitici bir kimliğe sahip olan Selim Sırrı Tarcan’ı zeybek oyununu yaymakla görevlendirmiştir.

Atatürk’ün hem zeybek oynarken hem de halay çekerken çekilmiş fotoğrafları bulunmaktadır.

1926 yılında İstanbul Belediyesi Konservatuarı’nca düzenlenen Halk Müziği Derleme Gezilerinde halk oyunlarına da yer verilmiş, halk oyunları konusunda ilk derleme çalışması bu gezide yapılmıştır.

Atatürk, gittiği yerlerde mahalli halk oyunları ile karşılanır, kendisi de onlarla birlikte oynamaktan büyük keyif alırdı. Atatürk, İstanbul’da düzenlenen Balkan Halk Oyunları Festivali sırasında oyuncuların arasına katılarak Artvin Barı’nı oynamıştır. O günden sonra Artvinliler oyunun adını “Atabarı” olarak değiştirmişlerdir.

Atatürk’ün Türkülere Verdiği Önem (Atatürk’ün Türkülere Olan İlgisi)

Atatürk, türkü dinlemeyi çok severdi. Özellikle Rumeli türkülerini çok iyi bilir, bu türkülere eşlik etmeyi severdi.

1920 yılında bugünkü Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Hars (Kültür) Müdürlüğü kurulmuş, Anadolu’da türkü derlemeleri başlatılmıştır.

1932 yılında Atatürk’ün talimatıyla kurulan Halkevlerinde halk müziği ve halk oyunu çalışmalarına önem verilmiş, halk şairleri ile görüşmeler yapılmıştır.

1936 yılında kurulan Ankara Devlet Konservatuarına bağlı olarak ta halk müziği derlemelerine devam edilmiştir.

Atatürk’ün Seyirlik Oyunlara Verdiği Önem (Atatürk’ün Seyirlik Oyunlara Olan İlgisi)

Atatürk, Karagöz oyununun bir halk gösteri sanatı olduğunu ve yaşatılması gerektiğini belirterek bu oyunun eğitici yönünü şu sözlerle ifade etmiştir: “Perde arkasında her şey söylenir, yeter ki halka ışık tutsun.”

Atatürk’ün El Sanatlarına Verdiği Önem (Atatürk’ün El Sanatlarına Olan İlgisi)

Atatürk’ün desteklemiş olduğu sanat dallarından biride el sanatlarıdır. O, el sanatlarını güzel sanatların bir dalı gibi görmüştür. 1930 yılında Ankara’da Etnografya Müzesi’ni kurdurarak, çeşitli el sanatlarının ve etnografik eşyaların burada sergilenmesini sağlamıştır.

alıntıdır.
 
Üst
Alt